Cosmetisch storende littekens

Huidaandoeningen

Litteken

Een litteken ontstaat wanneer de huid geneest van een wond. De huid maakt bindweefsel aan op deze plek. Een litteken ziet eruit als een huidkleurig, wit of rood strengetje in de huid. Soms kan het wat verdikt zijn ten opzichte van de omliggende huid.

Oorzaak littekens

Een litteken is een plek op de huid die is ontstaan bij de genezing van een wondje. Dat kunnen allerlei soorten wonden zijn. Bijvoorbeeld een operatiewond, of een wond die is ontstaan bij een ongeval. Maar ook huidaandoeningen die gepaard gaan met ontsteking, zoals acne, kunnen littekens veroorzaken.

Cosmetisch storende littekens

Sommige littekens worden als cosmetisch storend gezien. In dat geval wilt u graag van uw litteken af, omdat u het niet mooi vindt. Waarom en wanneer mensen littekens storend vinden, hangt van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld de grootte van het litteken en de plek waar het litteken zich bevindt. Zo worden bijvoorbeeld littekens die op zichtbare plekken zitten, vaker als storend gezien dan onopvallende littekens.

Wat u zelf kunt doen

Een nieuw litteken kunt u insmeren met een littekencrème. Wanneer de wond twee weken gesloten is of na het verwijderen van hechtingen uit een wond, kunt u siliconenpleisters of -gel gebruiken. Siliconen zorgen voor hydratatie van de huid. Waardoor het herstel van het weefsel wordt bevorderd.
Houd een litteken altijd uit de zon en smeer u goed in. Maak geen gebruik van de zonnebank. Uv-straling is namelijk slecht voor de wondgenezing.

We geven u graag een goed advies en helpen u met een passende behandeling.