Couperose

Huidaandoeningen

Couperose

Couperose kenmerkt zich door verwijde rode, zichtbare vaatjes in het gezicht. Het is een veel voorkomend huidprobleem. De verwijde vaatjes heten teleangiëctastieën. Ze variëren van lichtrood tot donkerpaars. Eerst zijn het er maar een paar, maar later kunnen het er meer worden. Wanneer ze in grote aantallen voorkomen, dan spreekt je over couperose.

Door de wisseling van temperatuur kan couperose verergeren. Maar ook door emoties, voeding (zoals kruiden en alcohol) of inspanning. Het idee dat het door overmatig alcoholgebruik ontstaat, is een fabel. Een huid met couperose kan strak en gevoelig aanvoelen. Couperose komt vaak voor op de wangen, neus, kin, zijkant van het gelaat en decolleté.

Oorzaak Couperose

Couperose wordt veroorzaakt door een toename en uitzetting van kleine bloedvaatjes van de huid. Een zwakheid in het bindweefsel van de vaatwand. Dit kan een erfelijke oorzaak hebben. Daarnaast kan roken, overmatig zonnen, sommige medicatie of zwangerschap couperose verergeren. Mocht het door uw medicatie veroorzaakt worden, dan verdwijnt dit weer wanneer er met de medicatie gestopt wordt. In de andere gevallen gaat het vaak niet vanzelf weg.