Littekentherapie

Behandelingen

Littekentherapie

Littekens ontstaan wanneer er diepe schade aan de huid ontstaat. Wanneer alleen de opperhuid beschadigd is zal er alleen een schaafwond aanwezig zijn en geen litteken ontstaan. Een litteken bestaat uit bindweefsel dat het vernietigde weefsel vervangt. Meestal is een litteken vlak en niet opvallend, maar soms kan het genezingsproces anders verlopen. Een litteken kan verkleurd, verkleefd, verdikt zijn of te strak in de huid liggen. Er kan ook sprake zijn van jeuk en/of pijn.
Afhankelijk van het soort litteken maakt u samen met de huidtherapeut een behandelplan om de verkleuring, de structuur en textuur, verkleving en eventueel pijn en jeuk te verminderen. Wij beschikken over verschillende behandeltechnieken om het litteken te verbeteren.

De behandeling

Afhankelijk van de locatie wordt of met de VisioFace (gelaat) of met een gewone camera het litteken gefotografeerd en wordt met de MC1000 een litteken/huidanalyse gemaakt. Tijdens een intakegesprek worden de verschillende mogelijkheden besproken en een behandelplan uitgezet. Door middel van massage technieken kan een verkleefd litteken van de onderhuid gemasseerd worden. Hierdoor neemt de doorbloeding toe en wordt de huid weer soepeler. De huidreactie van de littekentherapie is volledig afhankelijk van het type massage wat wordt toegepast. Dit varieert van matige tot duidelijke roodheid tot soms wel lichte korstvorming welke ook weer verdwijnt.

Duur behandeling en resultaat

Het ondergaan van littekentherapie duurt gemiddeld 30 tot 60 minuten, afhankelijk van het soort litteken en de behandelkeuze. Wij beschikken over verschillende apparatuur en/of behandelingen om littekens minder zichtbaar te krijgen. De keuze is sterk afhankelijk van het type litteken en van het huidtype. De mogelijkheden worden tijdens een intake gesprek met u besproken. Het is belangrijk om u te realiseren dat littekens nooit kunnen verdwijnen en dat alle behandelingen erop gericht zijn de littekens minder zichtbaar te maken.