Pijnlijke littekens

Huidaandoeningen

Pijnlijke littekens

Littekens ontstaan door beschadiging van de huid. Soms door een operatie of trauma en soms na een ontsteking. Afhankelijk van je huidtype kunnen littekens anders genezen dan anders. Een litteken bestaat uit bindweefsel en is in het begin rood en dik. Het kan tot 18 maanden na de huidbeschadiging duren vóórdat het geleidelijk wat smaller en minder opvallend wordt.
Patiënten met littekenpijn hebben vaak de typische verschijnselen van een neuropathische pijn (zenuwpijn). Er kan sprake zijn van een continue pijn maar kan ook afwisselend zijn, soms zelfs aan het weer gerelateerd. De littekenpijn kan stekend zijn in het gebied van het litteken maar ook een ‘trekkend’ gevoel.

Oorzaak pijnlijke littekens?

Een litteken ontstaat wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeval, huidziekte of operatie. De oorzaak van littekenpijn is een beschadiging van een zenuwtak of van een zenuwtak die vastzit in het littekenweefsel of klem zit in de fascia (onderhuidse bindweefsel). Bij littekenpijn die ontstaat na een operatie kan er sprake zijn van neuroomvorming. Dit is een goedaardige uitstulping aan het einde van een zenuwtak.
Enkele oorzaken van littekenpijn:

  • Na een operatie kan er sprake zijn van neuroomvorming
  • Zwelling en verhoogde doorbloeding bij onrustige littekens die rood en dik zijn
  • Blootstelling aan extreme temperaturen, zowel warmte als kou
  • Het litteken is hypertrofisch of keloïdaal
  • Te strakke kleding die tegen het litteken schuurt en deze irriteert
  • Te actief bewegen (bijvoorbeeld bij krachttraining)

Hoe worden pijnlijke littekens behandeld?

Pijnlijke littekens vergen ieder een eigen aanpak, een eigen therapie. Een litteken vraagt vaak een gecombineerde behandeling al dan niet samen met een arts. Afhankelijk van het soort behandeling zijn er meerdere behandelsessies noodzakelijk voor een verbetering.