Acne Vulgaris

Huidaandoeningen

Wat is Acne vulgaris?

Acne vulgaris is de meest bekende vorm van acne. Deze acne vorm komt meestal voor bij jongeren in de puberteit. Je herkent acne vulgaris aan de mee-eters en puistjes in het gezicht, en soms op de schouders en op de rug. Soms blijft de acne ook na de puberteit ontstaan.
Kenmerken van Acne Vulgaris;

  • Zwarte comedonen; ook wel blackheads genoemd. Talgpropjes in een verwijde porie
  • Witte comedonen: ook wel whiteheads genoemd. Talgophopingen onder in de huid
  • Puistjes; ontstoken talgklieren
  • Cysten; ontstoken bultjes die samenvloeien tot grotere gebieden. Soms zijn cystes ingekapseld in het bindweefsel van de huid.
  • Postinflammatoire erytheem; rode vlekjes die achterblijven nadat je last hebt gehad van acne

Oorzaak Acne vulgaris

Acne vulgaris ontstaat meestal door verschillende factoren die te maken hebben met de veranderingen in de hormoonhuishouding. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Overmatige talgproductie; mannelijke hormonen (androgenen) stimuleren de aanmaak van talg in de talgklieren. Hierdoor wordt de huid vetter en kan er acne ontstaan.
  • Een verdikte hoornlaag; De hoornlaag van je huid bestaat uit dode huidcellen. In de puberteit is deze hoornlaag vaak dikker. De dode huidcellen rondom de poriën blokkeren de afvoer van talg. Daardoor raken de talgklieren verstopt en kan acne ontstaan.
  • Groei van bacteriën; in de puberteit groeit het aantal bacteriën op de huid. Die bacteriën kunnen ontstoken talgklieren (acne) uitlokken.

Is er een verband tussen acne en voeding?

Ja, er blijken bepaalde voedingsproducten te zijn die een verergering van acne veroorzaken. Bijvoorbeeld als je veel zuivelproducten of producten met veel suiker binnenkrijgt. Acne kan ook erger worden door hormonale schommelingen zoals je menstruatie. Verder kunnen stress, verkeerde huidverzorging en het verkeerd uitdrukken van puistjes en mee-eters acne veroorzaken en verergeren.

Hoe wordt Acne vulgaris behandeld?

Afhankelijk van de ernst van de acne wordt in overleg met u, de huisarts geraadpleegd voor medicinale ondersteuning. Daarnaast beschikken wij als huidtherapeuten over verschillende aanvullende acnebehandelingen. Welke acnebehandeling het beste bij je past, hangt af van je klachten. Uw huidtherapeut zal de verschillende opties tijdens het eerste vrijblijvende consult met u doornemen.

We nodigen u graag uit op de praktijk voor een persoonlijk advies en een optimale behandeling.