Acné Comedonica

Huidaandoeningen

Wat is Acne comedonica

Acne comedonica is een vorm van acne waarbij voornamelijk mee-eters (comedonen) aanwezig zijn. Meestal ontbreken ontstekingen (puistjes) bij deze vorm van acne. Bij acné comedonica kunnen er twee soorten mee-eters voorkomen namelijk open en gesloten comedonen. De eerste vorm zijn open comedonen, ook wel blackheads genoemd. Ze zijn donker van kleur. Dit wordt veroorzaakt door het oxideren van de talg wat erin zit omdat het een open verbinding is. Gesloten comedonen worden ook wel whiteheads genoemd en zijn lichtgeel tot wit van kleur. Deze zijn moeilijker te zien en liggen wat dieper in de huid. Wanneer je de huid strak zet kan je ze wat makkelijker zien liggen. Acne comedonica komt vooral voor in het gezicht, op de borst, rug en schouders.

Oorzaak Acne comedonica

Er zijn meerdere oorzaken die acné comedonica kunnen veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak is een verhoging van de talgproductie. De verhoging komt meestal door een verhoging van het hormoon testosteron. Deze vorm van acné kan tijdens de puberteit ontstaan maar ook tijdens periodes van hormoonschommelingen voorkomen. Een andere oorzaak is de opeenstapeling van dode huidcellen waardoor de uitgang van een talgklier wordt geblokkeerd. De talg hoeveelheid stapelt zich steeds verder op en wordt steeds groter. Ook medicatie zoals antidepressiva (lithium) kan acné comedonica veroorzaken. Een enkele keer ontstaat het als reactie op het chloorwater in een zwembad.

Twijfelt u wat voor huidafwijking u heeft? Of bent u op zoek naar de juiste behandeling? Neem contact met ons op voor een goed advies en een optimale behandeling van uw huidprobleem. U bent welkom in de praktijk.