Rosacea

Huidaandoeningen

Rosacea

Rosacea is een chronische huidontsteking die zich kenmerkt door rode uitslag in het gelaat, eventueel gepaard met pukkeltjes. Rosacea komt voornamelijk voor op de wangen, de neus, de kin en het voorhoofd. In sommige gevallen ook op de borst, de oren en de nek of op de haargrens. Over het algemeen wordt dit ziektebeeld gezien bij mensen afkomstig uit noordwest Europa, vooral bij Engelsen, Schotten, Ieren, Nederlanders, Belgen en Fransen. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen in de leeftijd van 30-60 jaar. Bij mannen zie je vaker het ver gevorderde stadium IV. De karakteristieke kleine haarvaatjes op de wangen (teleangiëctastieën) zie je vaak aanwezig en staat beter bekend als couperose. Iemand met couperose heeft echter niet automatisch rosacea.
Rosacea kent een aantal verschillende stadia die al dan niet gepaard gaan met pukkeltjes en couperose.

De oorzaak

De oorzaak is voor alsnog onbekend. Er bestaan vele theorieën over de ontstaanswijze. Er zouden (abnormale) verwijde bloedvaatjes in het gelaat ontstaan door de toegenomen bloedstroom in de gezichtshuid. Door stilstand van het bloed zou vervolgens de huid ontstoken raken. Men spreekt hier over een veranderd huidmilieu waardoor de “Demodex-mijten” die normaal geen probleem geven nu plotseling in grote getallen aanwezig zijn en een ontstekingsreactie in de huid geven.
Bij een reeds bestaande rosacea blijkt wel dat de volgende factoren de afwijking, via nog onbekende weg, wel degelijk verergeren:

  • Voedingsmiddelen en alcohol
  • Geneesmiddelen
  • Temperatuur en klimaat
  • Overgevoeligheid
  • Stress
  • Hormonen
  • Helicobacter Pylori Infectie

Er zijn vele studies die aantonen dat er een relatie is tussen ernstige vormen van rosacea en de aanwezigheid van de Helicobacter pylori bacteriën in het maagslijmvlies. Wanneer deze bacterie is geconstateerd in de maag en wordt geëlimineerd, blijkt de rosacea ook te verminderen.