Hypertrichose

Huidaandoeningen

Hypertrichose

Hypertrichose is een vorm van overbeharing, waarbij er te veel haar zit op een bepaalde plek. Bijvoorbeeld op uw armen of benen. Daar is normaal gesproken lichte haargroei aanwezig. Is deze haargroei overmatig? Dan kan er sprake zijn van hypertrichose. Hypertrichose kan plaatselijk voorkomen: op de armen, benen, buik, rug of in het gezicht. Maar het kan ook zijn dat u er over uw hele lichaam last van heeft.
Hypertrichose ziet er niet altijd hetzelfde uit. Er kan overbeharing zijn in de vorm van donshaartjes. Maar het kan ook gaan om haren die juist stugger zijn, of langer in lengte dan gemiddeld.
Vaak brengt ongewenste haargroei veel schaamte met zich mee. Gelukkig is het wel goed te behandelen.
Een andere vorm van overbeharing is hirsutisme. Dit is overbeharing die enkel bij vrouwen voorkomt en haren geeft op plaatsen waar normaal alleen mannen ze hebben.

Oorzaak hypertrichose

Meestal is er een erfelijke factor in het spel in het geval van hypertrichose. Voornamelijk mensen uit landen in Zuid-Azië en rond de Middellandse zee krijgen er soms mee te maken.
Ook kunnen bepaalde medicijnen hypertrichose veroorzaken. Of onderliggende aandoeningen waaronder een trage schildklier of anorexia nervosa.