Hirsutisme

Huidaandoeningen

Hirsutisme

Hirsutisme is een vorm van overbeharing die voorkomt bij vrouwen. Als u last heeft van hirsutisme groeien er stugge dikke haren op plaatsen waar normaal alleen mannen haar hebben. Vaak komt hirsutisme voor op de bovenlip, de borst, in de hals, op de tepelhoven, op de rug, buik of bovenbenen. De aandoening wordt ook wel ‘overbeharing bij vrouwen’ genoemd.
Zeker 5 tot 15% van de vrouwen heeft er last van. En vaak brengt hirsutisme veel schaamte met zich mee. Vrouwen voelen zich onzeker en ondervinden hierdoor veel hinder van de overbeharing. Gelukkig is overbeharing over het algemeen goed te behandelen.

Oorzaak hirsutisme

Hirsutisme ontstaat onder invloed van mannelijke hormonen. Het kan zijn dat u als vrouw overmatige productie heeft van het mannelijk hormoon. Of dat u er extra gevoelig voor bent. Factoren die hier invloed op hebben zijn onder andere:

  • Erfelijkheid
  • Overgewicht
  • Een te hoge bloedsuikerspiegel

Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen of bijvoorbeeld zwangerschapshormonen hirsutisme veroorzaken. Maar ook het stoppen met het gebruik van de anticonceptiepil.
De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Dit is een aandoening die bij 1 op de 10 vrouwen voorkomt. Er groeien goedaardige, met vocht gevulde, cysten in de eierstokken die de rijping van eicellen verstoren. Vrouwen met PCOS hebben vaak ook te hoge waardes van mannelijke hormonen, wat hirsutisme bevordert.