Hidradenitis suppurativa

Huidaandoeningen

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa is een huidaandoening die ook wel acne inversa wordt genoemd. Wanneer u last heeft van deze huidaandoening, heeft u chronische ontstekingen van de haarzakjes. Deze ontstekingen zitten vooral in de liezen en de oksels. Maar het kan ook voorkomen op de billen, rond de anus, onder de borsten, in de nek of elders op de romp.

Oorzaak hidradenitis suppurativa

Bij hidradenitis suppurativa raakt de opening van de haarzakjes verstopt. De plek waar de haar naar buiten komt, wordt geblokkeerd door een hoornprop of door een zwelling in de omliggende huid.
De binnenkant van het haarzakje is bekleed met huidcellen. Deze huidcellen blijven zich vermeerderen en sterven uiteindelijk af. Hierdoor ontstaan er huidschilfers. Al deze huidschilfers hopen zich op in het haarzakje, dat op een gegeven moment knapt.
De inhoud ervan, een mengsel van talg, levende cellen, dode cellen en bacteriƫn, komt vervolgens onder de huid terecht. Dit geeft een ontsteking. Deze rommel zoekt een uitweg en breekt door naar de huid en maakt daardoor een tunnel tussen de ontstoken holte in de diepte en de huid aan de buitenkant.
Een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van een hoornprop in het haarzakje is roken. Rokers hebben vaak meerdere verstopte talgklieren, herkenbaar aan zwarte puntjes in de huid (mee-eters). Daarnaast komt de aandoening vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
In ernstige gevallen kan acne inversa een zeer vervelende en belemmerende ziekte zijn, vanwege de pijn en de continue uitvloed van talg, vocht en pus uit ontstoken klieren. Het heeft dan een grote negatieve invloed op uw kwaliteit van leven.