Gerstekorrels (Milia)

Huidaandoeningen

Gerstekorrels (Milia)

Gerstekorrels zijn kleine vaak hard aanvoelende, witgele bultjes in het gezicht of op de romp. Ze komen bij volwassenen met name rond de ogen en oogleden vaak voor. Maar ze kunnen ook op de wangen zitten. Een gerstekorrel op de oogleden noemen we ook wel een hagelkorreltje.

Bij pasgeboren baby’s zien we ook vaak gerstekorrels. Bij baby’s zitten ze meestal rond of op de neus, op de romp of bovenop het hoofd.
Gerstekorrels worden ook wel Milia genoemd. Ze zijn onschuldig en gaan vaak ook vanzelf weer over. Dat gebeurt helaas niet altijd. Soms worden ze groter of komen er meer bij. Wanneer een gerstekorrel rood en etterig wordt, is er sprake van een ontsteking.

Oorzaak gerstekorrels

Gerstekorrels ontstaan meestal spontaan of na een beschadiging van de huid, waarbij een afvoergang van een talgklier of zweetklier wordt afgesloten. De inhoud bestaat niet uit talg maar voornamelijk uit een laag keratine, oftewel hoornschilfers. Deze blokkeren de uitgang van het kliertje. Gerstekorrels komen vaak voor bij mensen met een droge huid.