Acné Excoriée des Jeunes Filles

Huidaandoeningen

Wat is Acné excoriée des jeunes filles

In de acute fase zien we vooral krabeffecten, schaafwondjes en zweertjes die soms nog bloeden in het gezicht. In een latere fase zien we diepe, vreemd uitziende littekens in het gezicht met lichtere en donkere vlekken, als restant van meer oppervlakkige wondjes. Opvallend weinig tot geen afwijkingen die bij gewone acne voorkomen.

Hoe ontstaat acné excoriée des jeunes filles?

Acné excoriée wordt beschouwd als een psychische en in enkele gevallen als een psychiatrische aandoening. Eigenlijk bestaan er twee vormen van acné excoriée. De mildere vorm, waarbij het alleen gaat om dwangmatig krabben aan enkele bestaande acne afwijkingen zoals de puistjes en mee-eters en de ernstige vorm waarbij het gaat om een denkbeeldige vorm van acné. Ook hierbij wordt dwangmatig aan de huid geplukt en gekrabd. Bij de mildere vorm is het een kwestie van het proberen af te leren van een slechte gewoonte. Bij de ernstige vorm spreken de psychiaters van automutilatie. Uit onvrede maken ze hun gezichtshuid kapot. Dit betreft dan ook vooral jonge meisjes en vrouwen. Veel meisjes geven uit schaamte ook niet meteen toe dat ze de huid openkrabben.

Wat is de behandeling voor acné excoriée des jeunes filles?

Bij de mildere vorm is het een kwestie van het afleren van een slechte gewoonte. De huidtherapeut kan inzicht geven in het genezingsproces van de huid om zodoende je te overtuigen dat je de huid gewoon met rust moet laten. Begeleiding van een psycholoog is waarschijnlijk gewenst. Wij beschikken daarnaast over verschillende behandeltechnieken en apparatuur om de restverschijnselen te verbeteren. Zie hiervoor restlittekens acné.