Acné Dermatitis Perioralis

Huidaandoeningen

Wat is Dermatitis Perioralis

Dermatitis perioralis is een goedaardige huidontsteking die voornamelijk voorkomt bij (Jonge)vrouwen. Het kenmerkt zich door rode bultjes en pukkeltjes rond de mond. Soms vindt een lichte schilvering plaats en zijn er klachten van jeuk. Opvallend is dat het gebied direct rondom het lippenrood niet is aangedaan. De huidafwijkingen kunnen echter ook aan weerszijden van de neus en rondom de ogen optreden. In de volksmond ook wel ‘clownseczeem’ genoemd. Het lijkt op acné maar is opvallend gelokaliseerd.

Oorzaak Dermatitis Perioralis

  • Er blijkt een sterke relatie te ontstaan met het (langdurig) gebruik van corticosteroïd crèmes in het gezicht. Vaak wordt eerst door de huisarts aangemerkt als eczeem waardoor er behandeld wordt met corticosteroïd crème waarna de aandoening juist kan verergeren. In andere gevallen lijkt de crème een soort verslaving. Eerst wordt het beter maar na het stoppen met de crème komt het heftiger terug en ga je weer meer met corticosteroïd crème smeren waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.
  • Het veelvuldig gebruik van corticosteroïden in inhalatoren of neussprays wordt in verband gebracht met het ontstaan van dermatitis perioralis.
  • Het gebruik van cosmetica in het gebied rond de mond blijkt ook van invloed.
  • Sommige dermatologen denken dat dermatitis perioralis een variant is op rosacea of seborrhoisch eczeem dat verergerd is door zonlicht.

Behandeling van Dermatitis Perioralis

Bij het gebruik van corticosteroïd crème dient deze direct te worden gestopt in overleg met uw huisarts/dermatoloog. Bij hardnekkige gevallen kan je huisarts kiezen voor antibioticakuur, metronidazolcrème of clindamycine. In onze praktijk behandelen wij dermatitis perioralis met de Prep Peel van ZO Skin Health en adviseren wij Lycogel camouflagecrème.

Wat kunt je zelf eraan doen?

  • Voorkom het gebruik van (sterk werkende) corticosteroïd crèmes in het gezicht.
  • Gebruik geen vette afsluitende cosmetica.
  • Reinig 2 maal dagelijks je huid met lauw water en gebruik daarbij hypoallergene huidverzorgingsproducten.
  • Je realiseren dat deze aandoening met tijd en wijle weer van zich laat horen.