Rode beenvaatjes

Huidaandoeningen

Rode beenvaatjes

Kleine verwijde bloedvaten in de benen: dat zijn rode beenvaatjes. Ze worden vaak gezien op de benen en de voeten. Ze worden ook wel Besenreiser of berkentakjes genoemd, omdat het soms net op een vertakte boom lijkt. De huidaandoening zit heel oppervlakkig op de huid, waardoor de rode beenvaatjes goed zichtbaar zijn. Deze huidaandoening komt veel voor. Een derde van de volwassenen heeft rode beenvaatjes. Ze komen voor bij zowel mannen als vrouwen.
Soms hebben mensen met rode beenvaatjes last van een zwaar gevoel in de benen of gevoeligheid van de huid. Soms is er ook sprake van jeuk of een prikkelend gevoel. Maar de belangrijkste klacht is meestal dat mensen de beenvaatjes simpelweg niet mooi of zelfs ontsierend vinden.

Oorzaak rode beenvaatjes

Beenvaatjes ontstaan door het verzwakken van de vaatwanden. Soms is er een erfelijke factor in het spel. Ook zwangerschap en veel stilzitten dragen bij aan het ontstaan van rode beenvaatjes. Voldoende in beweging blijven is belangrijk om rode beenvaatjes te voorkomen.
Als u eenmaal last heeft van beenvaatjes, kunt u elastische kousen dragen voor verlichting van de vermoeide benen. Dit kan u ook helpen om meer nieuwe beenvaatjes te voorkomen.