Ouderdomswratten
Ouderdomswratten zijn ronde of ovaal, geelbruine tot bruinzwarte, wratten op de huid. Ze lijken soms een beetje op een moedervlek. De wratten hebben een ruw oppervlak en zijn ongeveer 0,5 tot 3 centimeter groot. Je ziet ze meestal vanaf een leeftijd van 50 jaar. Het zijn goedaardige wratjes die niet kwaadaardig worden. Soms kunnen ouderdomswratten wat jeuken.
De voorkeurslocatie van de ouderdomswrat is de romp en hals, maar ook in het gezicht, op de rug of op de benen komen ze voor. Het aantal ouderdomswratten dat u krijgt, neemt meestal toe naarmate de leeftijd hoger wordt. En bijna iedereen krijgt in zijn leven uiteindelijk wel een paar ouderdomswratten. Ze komen zowel bij mannen als vrouwen voor.
Ouderdomswratten worden ook wel verruca seborrhoïca genoemd.
Oorzaak ouderdomswratten
Waardoor ouderdomswratten ontstaan is niet bekend. Eventueel zou het met de blootstelling aan Uv-licht (zonlicht) te maken kunnen hebben. In tegenstelling tot andere wratten is er bij de ouderdomswrat géén virus in het spel. Ouderdomswratten zijn dan ook niet besmettelijk. Wel wordt gedacht dat ook erfelijkheid een rol speelt bij het ontstaan van ouderdomswratten.