Diffuse roodheid

Huidaandoeningen

Diffuse roodheid

Roodheid in het gelaat kan vele oorzaken hebben, zoals een hoge bloeddruk, bepaalde geneesmiddelen, koorts of opvliegers. Een rood gezicht voelt meestal ook warm aan en gaat gepaard met een verhoogde doorbloeding door verwijding van de bloedvaten of door emoties waarbij stoffen in het lichaam ervoor zorgen dat vaatjes zich verwijden.

Bij diffuse roodheid spreken we van blijvende, vaak wat vlekkende roodheid van de gezichtshuid. Deze permanente roodheid kan gepaard gaan met een onderliggende ziekte zoals eczeem, overgevoeligheid of een allergische reactie. Dit hoort dan meer thuis bij de huisarts/dermatoloog.

Roodheid waar wij als huidtherapeut wel wat aan kunnen doen zijn:

Couperose

Rode wangen, in medische termen ‘couperose’ genoemd, is een veel voorkomend huidprobleem. De verwijde vaatjes worden ook wel teleangiëctastieën genoemd en kunnen variëren van lichtrood tot donkerpaars. Wanneer deze in groten getale voorkomen dan spreekt men over couperose.

Rosacea

Rosacea is een chronische huidontsteking en kenmerkt zicht door rode uitslag in het gelaat, voornamelijk op de wangen, de neus, de kin en het voorhoofd. In sommige gevallen ook op de borst, de oren en de nek of op de haargrens. Rosacea kent een aantal verschillende stadia die al dan niet gepaard gaan met pukkeltjes en couperose. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen in de leeftijd van 30-60 jaar. Bij mannen zie je vaker het ver gevorderde stadium IV. De oorzaak is voor alsnog onbekend, maar de meest effectieve behandeling bestaat desondanks uit lokale of orale antibiotica en daarnaast de behandeling met licht en/of laser.

Spatadertjes op de benen (Besenreisen)

Vaatjes op de benen komen veel voor en variëren van kleine oppervlakkige vaatjes (besenreisen) tot dikke kronkelende aderen, de zogenoemde spataderen.
Voordat men aan de behandeling van de oppervlakkige vaatjes begint is het belangrijk om te weten of er geen defecten, de eigenlijke oorzaak van spataderen, in de grotere beenvaten aanwezig zijn. Indien in het diepe vatensysteem een defect zit ontstaat van binnenuit een grotere druk waardoor de kleinere vaatjes zichtbaar worden. Het defect in het diepe systeem moet eerst behandeld worden, anders is het dweilen met de kraan open.
Bij een zwaar, moe en/of onrustig gevoel in de benen is er vaak meer aan de hand en zal eerst een Duplex-scan moeten worden gedaan.
Besenreisen varices zijn rode tot paarsblauwe adertjes die de benen vaak ontsieren. Het kan zijn dat deze ontsierende adertjes spontaan ontstaan. Het kan ook voor komen dat zij ontstaan doordat het wat dieper gelegen vatensysteem niet sufficiënt werkt.

Spider Naevi

Spider Naevi is een vorm van een chronisch verwijd vaatje, en kenmerkt zich door kleine verwijde vaatjes in de vorm van een spinnetje.