Manuele lymfdrainage

Behandelingen

Manuele lymfedrainage

Met behulp van manuele lymfedrainage wordt de afvoer van overtollig vocht gestimuleerd. De manuele therapie is een soort lichte massage van de gebieden waar afvloed van vocht gewenst is. Met minder klachten van oedeem als doel.

Door de rekprikkel toe te dienen aan de huid, blijkt de lymfe versneld afgevoerd te worden. Met behulp van zogenaamde fibrosegrepen worden de wat verharde gebieden behandeld.

Hoe ziet een oedeembehandeling eruit?
Oedeemtherapie is eigenlijk een verzameling van verschillende behandelingen die samen, of apart, kunnen worden ingezet bij oedeem. Meestal geven verschillende therapieën samen een optimaal resultaat. Welke behandeling we precies inzetten, is afhankelijk van de oorzaak, aard, locatie en gesteldheid van de patiënt.

De behandeling

Oedeem is een vochtophoping op plaatsen in het lichaam waar normaal gesproken weinig tot geen vocht voorkomt. Vaak komt oedeem bijvoorbeeld in de armen en benen voor. Er zijn verschillende vormen van oedeem:

  • Primair lymfoedeem (aangeboren)
  • Secundair lymfoedeem (ten gevolge van bijvoorbeeld het verwijderen van een lymfklier bij borstkanker)
  • Oedeem na een operatie (wat in de meeste gevallen vanzelf weer verdwijnt)
  • En oedeem ten gevolge van niet bewegen of een verkeerde voedselinname
De behandeling

Het resultaat

Als gevolg van de behandeling zal pijn door oedeem en het vermoeide gevoel in de ledematen verminderen. Daarnaast kunt u weer beter bewegen.