Lymfepress

Behandelingen

Lymfepress

Wat is het en hoe kan dit u helpen in het geval van oedeem?

Een lymfepress is een apparaat met een manchet met luchtkamers voor arm en/of been die doormiddel van een pomp drukgolven maakt. Op die manier wordt vocht, ofwel oedeem, uit de armen en benen gedrukt. Als u last heeft van oedeem, dan is er sprake van een vochtophoping in de huid. Vocht dat er normaal gesproken niet hoort te zitten. Door het vocht in de huid zetten de benen of armen op, met een zwaar, gespannen, pijnlijk en of stijf gevoel in de ledematen.

De behandeling

Lymfepress bestaat uit een luchtpomp en een manchet (een soort mouw) die over een been of arm wordt geschoven. De mouw heeft meerdere kamers die zich één voor één vullen met lucht. Hierdoor oefent de mouw druk uit op de ledematen.
De druk die het op het lichaamsgebied wordt gegeven is via de lymfepress te regelen. Het pompmechanisme verplaatst het vocht naar de romp toe. Hierdoor is het makkelijker voor het lichaam om het vocht af te voeren van het lymfesysteem naar de bloedvaten. Wanneer het overschot aan vocht eenmaal in de bloedvaten is, wordt het via de nieren afgevoerd met de urine.

De behandeling

Het resultaat

Lymfepress wordt meestal ingezet wanneer lymfoedeem zich net openbaard. Op dat moment is het oedeem nog gemakkelijk verplaatsbaar. Naarmate een oedeem moeilijk in te drukken valt en harder aanvoelt, heeft een press weinig zin.
Bij veneus oedeem kan lymfepress altijd worden ingezet, in combinatie met bandageren. In sommige gevallen is lymfepress ook bij patiënten met lipoedeem (vetzwelling) geschikt, wanneer er ook sprake is van een verminderde afvoer van vocht via de lymfe.