Lymf tapen

Behandelingen

Lymftaping

Lymftape is een speciale tape die in Japan is ontwikkeld. We gebruiken deze tape voor de behandeling van oedeem.
Lymftape heeft exact dezelfde flexibiliteit als het bindweefsel van de huid. Het wordt op een specifieke manier geplaatst op de huid, waardoor de lymfafvloed wordt bevorderd. Daarnaast wordt het bindweefsel geherstructureerd. De tape maakt harde structuren, zoals littekenweefsel en/of fibrose (verharding van lymfoedeem en/of bestraling) weer zachter.

Vaak wordt lymftaping ingezet als aanvulling op de manuele lymfdrainage. De lymftape doet 24 uur lang zijn werk, wat is sommige gevallen wenselijk is. Daarnaast kan lymftaping worden ingezet op plekken waar compressietechnieken (technieken waarbij druk wordt uitgeoefend) niet of nauwelijks mogelijk zijn.

De behandeling

Door de speciale manier waarop de tape op de huid wordt geplakt, wordt de huid als het ware een stukje opgetild. Hierdoor wordt een rekprikkel gegeven, wat de afvoer van vocht stimuleert. Er ontstaat ruimte in de huidlaag die direct onder de opperhuid ligt. Hierin liggen de uiteinden van de lymfvaatjes die als een vacuümsysteem het overtollige vocht opnemen. In de fascia (het bindweefsel) daar weer onder, wordt het overtollige vocht verder afgevoerd.

De behandeling

Het resultaat

Wetenschappelijk is er nog veel over te doen. Maar dat lymftaping in sommige gevallen werkt, is inmiddels wel gebleken. Naar onze mening zal het een therapeutische elastische kous echter niet kunnen vervangen.

Maak voor een passend en persoonlijk advies een afspraak in de praktijk. Wij helpen u graag bij uw oedeemklachten, met een passend advies en een optimale behandeling.