Ambulante compressietherapie

Behandelingen

Ambulante compressietherapie

Het aanbrengen van een drukverband in een oedeemgebied waardoor tegendruk ontstaat, oftewel bandageren, of inzwachtelen. Hierbij is de patiënt in staat het betreffende lichaamsdeel te gebruiken (ambulant). Door deze tegendruk ontstaat een uittreding van vocht/oedeem uit de weefsels. Door de gelijkmatige druk van het verband stimuleert het de afvoer van weefselvloestof (lymfe). Deze therapie wordt bijna altijd als ondersteuning gebruikt bij manuele lymfdrainage om zo het overtollige vocht zo snel mogelijk af te voeren. Hierdoor wordt de tijdsduur van het behandeltraject voor oedeemtherapie significant verkort van maanden vocht wegmasseren naar gemiddeld één tot anderhalve week, afhankelijk van de hoeveelheid oedeem.

De behandeling

Bandageren wordt vaak ingezet bij een vochtophoping na kruisbandletsel, trauma aan de meniscus of bij een nieuwe heup of knie. Ook bij chronische vochtophopingen of na een operatie waarbij lymfklieren bestraald of verwijderd zijn, kan bandageren naast manuele lymfdrainage nuttig zijn.

Is de patiënt in staat te bewegen dan wordt in veel gevallen de korte rek zwachtels of een twee componenten zwachtel van Coban. Deze laatste zorgt voor meer bewegingsvrijheid. Bij niet-ambulante compressietherapie zit of ligt de patiënt meestal in bed; dan werkt men meestal met lange-rek verbanden, soms met een combinatie van beidde.

De behandeling

Therapeutische elastische kous

Wanneer, na een omvangsmeting van bijvoorbeeld een arm, geen verdere afname meer plaatsvindt, wordt door ons een therapeutische elastische armkous aangemeten. Hiermee wordt het behaalde resultaat behouden. Op den duur kan worden gemeten of u weer zonder therapeutische elastische kous kan.