Verruca Seborrhoica (ouderdomsvlekken)

Op door Patrice van Schuppen

Ouderdomswratten zijn goedaardige vormsels aan de huid die heel vaak voorkomen en die naar mate je ouder wordt ook toenemen. Het kunnen er een paar zijn maar ook wel honderden. Veelal op de romp maar ook in de hals en soms in het gelaat. Veel mensen voelen zich er ongemakkelijk bij en zeker nu de zomer eraan komt, speelt de schaamte wat op. Ze zijn niet besmettelijk en je kan ze niet voorkomen en eigenlijk weten ze ook niet hoe ze ontstaan.

Andere wratten worden door een virus veroorzaakt maar die zijn bij ouderdomswratten niet gevonden. Er speelt waarschijnlijk wel een erfelijkheidfactor mee. Soms verwijderd een huisarts of dermatoloog ze maar tegenwoordig moet u daar redelijk wat voor betalen (onverzekerde zorg) en zijn ze toch vaak niet zo uitgebreid en “pietluttig” als een huidtherapeut ze verwijderd.

Wat fijn dat ik daar dan een oplossing voor kan bieden! Zo kwam er laatst een man met ongeveer 200 ouderdomswratten op zijn lichaam. Bij de dermatoloog waren er 3 grote weggehaald want die jeukten maar dat was niet helemaal gelukt en koste hem 175,00 euro. Bij onze praktijk onderging hij 4 sessie van 30 minuten met curette en zapper en deze man ging stralend de deur uit. Bij controle vertelde hij dat hij zich een ander mens voelde; durfde na het sporten te douchen en als het nu warm werd dan durfde hij wel zijn T-shirt uit te doen. Zijn vrouw zei later dat hij veel meer zelfvertrouwen had gekregen, zich vrijer voelde. Ik kan u nauwelijks beschreven hoe blij zij waren maar ook wij hebben dan een topdag!