Even iets van het hart

Op door Patrice van Schuppen

Er moet me toch even iets van het hart. Ik vind het toch een vreemde gang van zaken: oedeemtherapie. Huidtherapie betreft alles in en op de huid, huidadnexen (haren, zweetklieren, talgklieren en nagels), vocht IN de huid maar ook het onderhuids bindweefsel (fascia). Oedeemtherapie is een onderdeel van onze 4 jarige hbo-opleiding tot huidtherapeut en het wordt niet zoals bij fysiotherapeuten in een opleiding van 4 maanden onderwezen. En hier zit hem nu juist het probleem: oedeemtherapie behoort niet tot de basisopleiding van een fysiotherapeut. Veel fysiotherapeuten denken zelfs dat wij de oedeemtherapie ook als cursusje er ergens bij doen. Het spijt me, deze maand wordt het even een ander verhaal van mij.

De huidtherapeut IS een oedeemtherapeut. Wij leveren een totaal pakket voor de lymfoedeempatiënt waarbij meten weten is, waarbij wij zelf een therapeutisch elastische kous aanmeten, waarbij wij zelf zelfmanagement geven en scincare.

Toen ik hier in Sneek mijn praktijk begon (2001) deed geen enkele fysiotherapeut oedeemtherapie maar dat is inmiddels erg veranderd. Begrijp me niet verkeerd; schouderproblematiek bij lymfoedeem moet behandeld worden bij een fysiotherapeut en wij werken ook prima samen met een fysiotherapeut die DAT stukje problematiek behandeld maar zodra we te maken hebben met een gemiddeld armlymfoedeem met een toename van 1-5cm moet je er in 2 weken wel uit hebben en niet maanden blijven masseren. Dat is echt onzin. Borstlymfoedeem is lastiger omdat je daar moeilijk met compressie kan werken en bij fibrosering MOET je de huid blijven behandelen met endermologie om toename van lymfoedeem te voorkomen. Het axillair web syndroom (AWS) in de oksel kan je behandelen maar uit onderzoek blijkt dat met behulp van katrollen en beweging dit ook na een aantal maanden meestal weer verdwijnt. Maar het doel moet zijn dat de cliënt weer onafhankelijk wordt van de therapeut en als dat niet lukt, moet je dat heel goed kunnen onderbouwen.

Jaren geleden heb ik vanuit mijn bestuurspositie van de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten (NVH) door een verzekeraar een spiegelonderzoek laten doen tussen het aantal gegeven behandelingen door een huidtherapeuten en een fysiotherapeuten. De uitkomst was heftig. De fysiotherapeuten in de regio hadden 68 patiënten gezien dat jaar en hadden 1418 behandelingen gegeven.De huidtherapeuten hadden 326 patiënten gezien en 1576 behandelingen gegeven. Ook CZ geeft aan te zien dat de huidtherapeut efficiënter werkt dan de fysiotherapeut. Voor de patiënt met schouderproblematiek en lymfoedeem zou het het beste zijn dat de huidtherapeut en de fysiotherapeut samenwerken maar wanneer we het alleen over lymfoedeem hebben is het nu eenmaal een gegeven dat oedeemtherapie bij ons in de basisopleiding zit en bij de fysiotherapeut een cursus is van 4 maanden. Uiteindelijk gaat het ook om de ervaring en het inzicht in deze ingewikkelde chronische aandoening. In onze praktijk zien wij tussen de 10-15 lymfoedeem patiënten per dag, variërend van oncologisch lymfoedeem (secundair arm/borstlymfoedeem maar ook na gynaecologische ingrepen) tot primair (aangeboren) lymfoedeem. Een zeer ruime ervaring waarbij we inmiddels meer dan 500 patiënten hebben gezien. Ieder z’n vak…