Borstlymfoedeem na borstkanker

Op door Patrice van Schuppen

Een controle consult van een cliënte. Ze kwam 1,5 jaar geleden naar de praktijk met een zeer verhard borstlymfoedeem na een borstamputatie. Ze was er rustig onder maar neem van mij aan dat het het meest verharde, ingetrokken litteken was wat ik ooit had gezien. Ik was gevraagd een lezing te houden op het 1e congres Lymfologie voor huidtherapeuten en fysiotherapeuten in Rotterdam over borstlymfoedeem dus ik vroeg of ik een case studie van haar mocht maken. Ze gaf toestemming om alles te fotograferen en te publiceren. We gingen aan het werk.

Manuele lymfdrainage, fasciale therapie, lymftape, endermologie, drukhemden, alles om de huid soepel te krijgen omdat ze graag een reconstructie wilde.

In het MCL Leeuwarden wilde een plastisch chirurg het niet doen, zou absoluut niet mooi worden. Ik ben met haar mee geweest tijdens het gesprek maar alles wat ik als huidtherapeut aanhaalde /opperde en wat ik bemerkte bij behandeling, werd van tafel geveegd. Oef… wat voel je je dan even een paramedici. We lieten het er niet bij zitten en ze vroeg een second opinion aan bij een andere plastisch chirurg in Drachten, dr. Krabbe. Vlak voordat de cliënte er heen ging, hebben we het hele gebied zo soepel mogelijk gemaakt en ja hoor, chirurg zag geen enkel probleem voor reconstructie met een expander. Tot en met de operatie hebben we nog gewerkt aan de verbetering van het weefsel en op de ochtend van de operatie zelfs nog behandeld en het resultaat is echt prachtig. Ze kwam vorige week en eerlijk waar, we stonden allebei een traan weg te pinken. Het tepelhof is er heel vakkundig op gemaakt en in juni wordt het getatoeëerd.

Noem het medisch, paramedisch of cosmetisch maar uiteindelijk is het echt een prachtig resultaat! Een heerlijk vak: huidtherapie.