Rosacea

Rosacea is een chronische huidontsteking en kenmerkt zicht door rode uitslag in het gelaat met soms pukkeltjes, voornamelijk op de wangen, de neus, de kin en het voorhoofd. In sommige gevallen ook op de borst, de oren en de nek of op de haargrens. Over het algemeen wordt dit ziektebeeld gezien bij mensen afkomstig uit noordwest Europa, vooral bij Engelsen, Schotten, Ieren, Nederlanders, Belgen en Fransen. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen in de leeftijd van 30-60 jaar. Bij mannen zie je vaker het ver gevorderde stadium IV. De karakteristieke kleine haarvaatjes op de wangen (teleangiëctastieën) zie je vaak aanwezig en staat beter bekend als couperose. Iemand met couperose heeft echter niet automatisch rosacea.

Rosacea kent een aantal verschillende stadia die al dan niet gepaard gaan met pukkeltjes en couperose.

Oorzaak

De oorzaak is voor alsnog onbekend. Er bestaan vele theorieën over de ontstaanswijze. Er zouden abnormaal verwijde bloedvaatjes in het gelaat ontstaan door toegenomen bloedstroom in de gezichtshuid. Vervolgens door stilstand van het bloed zou de huid ontstoken raken. Een veranderd huidmilieu waardoor de “Demodex-mijten” die normaal geen probleem geven nu plotseling in grote getallen aanwezig zouden zijn en een ontstekingsreactie in de huid geven.

Bij een reeds bestaande rosacea blijkt wel dat de volgende factoren de afwijking via nog onbekende weg wel degelijk verergeren:

  • Voedingsmiddelen en alcohol
  • Geneesmiddelen
  • Temperatuur en klimaat
  • Overgevoeligheid
  • Stress
  • Hormonen
  • Helicobacter Pylori Infectie.

Er blijken vele studies te zijn die een relatie ernstige vormen van rosacea hebben aangetoond met de aanwezigheid van Helicobacter pylori bacteriën in het maagslijmvlies. Wanneer deze is aangetoond in de maag en deze wordt geëlimineerd dan blijkt de rosacea ook te verminderen.

Behandeling

In eerste instantie behandeld de dermatoloog/huisarts de rosacea. De behandeling bestaat uit lokale of orale antibiotica en daarnaast wordt vaak doorverwezen voor een behandeling met licht en/of laser. Hierbij worden de zichtbare vaatjes behandeld en vervolgens de diffuse roodheid. Het blijft een chronische aandoening maar uit de praktijk blijkt dat met behulp van soms zalven (rozex of metronidazolcreme) van de arts en een aantal keren per jaar een licht/laser (LiLa) behandeling de ontsteking minder zichtbaar is, de pijn in de huid verdwijnt en de huid minder gloeit.