Melasma (zwangerschapsmasker)

Melasma is een onschuldige bruine verkleuring van de huid in het gezicht. De verkleuring ontwikkelt zich meestal langzaam. De meest typische aangedane plekken zijn het voorhoofd, de huid over de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. De aandoening komt typisch voor bij zwangere vrouwen. Vandaar de naam 'zwangerschapsmasker'.

3086-3 3086-7

Oorzaak

De precieze oorzaak is nog onbekend maar wel is duidelijk dat er sprake is van een 'overgevoelig' pigmentsysteem. Daarnaast zijn er een aantal risicofactoren aan te wijzen die kunnen samenhangen met het ontstaan dan wel het verergeren van de vlekken. Zwangerschap wordt als één van de belangrijkste factoren herkend. Vooral in de tweede helft van de zwangerschap kunnen vrouwen de verkleuring ontwikkelen. Over het algemeen verdwijnt melasma weer geleidelijk na de bevalling, maar niet altijd. Bij een volgende zwangerschap komt de verkleuring meestal weer terug en niet zelden donkerder dan bij de voorgaande zwangerschap. Vrouwen met een aanleg voor melasma doen er dus verstandig aan blootstelling aan zonlicht te beperken. Meestal verdwijnt melasma spontaan. Is dit niet het geval dan kunnen wij een passend behandelplan opstellen. Andere factoren zijn natuurlijke en kunstmatige Uv-straling, erfelijkheid, pilgebruik en het gebruik van bepaalde cosmetica en sommige anti-epileptische geneesmiddelen. Dit kan dus leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen met als gevolg een toename van de productie van pigment.

Behandeling

Daar de oorzaak nog niet precies bekend is, is er ook geen oorzakelijke behandeling. De behandelingen zijn dus altijd symptomatisch gericht, met andere worden, het doen verdwijnen dan wel het verminderen van de bruine vlekjes. Het resultaat van de behandeling hangt altijd af van de diepte van het pigment. Oppervlakkig gelegen pigmentaties kunnen doorgaans goed verdwijnen. Dieper gelegen pigmentproblematiek bij melasma is altijd een proces waarbij de huid prachtig kan zijn in de winter maar in de zomer, wanneer er meer Uv-licht aanwezig is het pigment er toch weer wat doorheen kan komen. Met name de producten van het Nu-Derm en ZO Medical bieden een goede oplossing.

  • Fractional CO2 laser
  • Energist UltraPlus HE530
  • Nu-Derm
  • ZO Medical