Dermatitis perioralis

Deze aandoening betekent letterlijk ‘ontsteking van de huid rond de mond’ en wordt gekenmerkt door roodheid van de huid met kleine pukkeltjes en puistjes. Het komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen en soms bij kinderen. Meestal jeukt de aandoening licht en kan de huid branderig en gevoelig zijn. Contact met zeep en soms zelfs met water kan irriteren en hetzelfde geldt voor blootstelling aan zonlicht. Een soortgelijke huiduitslag ziet men soms rond de ogen; dermatitis periocularis.

Oorzaak

Dermatitis perioralis wordt meestal veroorzaakt door crémes of zalven met corticosteroiden (bijnierschorshormoon) in het gezicht. In enkele gevallen speelt cosmetica een rol, vooral foundations en andere vet- of oliebevattende make-up.

Behandeling

Het belangrijkste is dat de cortiocosteroiden worden gestopt en dit geldt ook voor de make-up. Er kan een verergering optreden in het begin maar dan mag men niet opnieuw beginnen. Met behulp van vitamine A in de vorm van tretinoine of retinol in hoge dosering kan de dermis ‘steviger’ worden waardoor er eigenlijk een betere huidstructuur ontstaat. Daarnaast zien we dat een milde microdermabrasie of melkzuurpeeling een positief effect hebben op de huid. De medische foundation Oxygenetics en Coloresence kunnen als make-up worden gebruikt zonder dat dit nadelige gevolgen voor de huid heeft.