Acne - littekens

Na een periode van actieve acne kunnen er rest-acne littekens ontstaan. De collagene vezels van het bindweefsel zijn beschadigd waardoor een reliëf zichtbaar is aan het huidoppervlak in de vorm van putjes en glooiende littekens. De diepte is afhankelijk van de diepte van de ontsteking die er heeft gezeten en de kleur kan variëren van wit tot rood/bruin.

Oorzaak

Alle vormen van ontstoken acne kunnen aanleiding geven tot acne-littekens. De gevoeligheid voor het ontstaan van littekens verschilt van persoon tot persoon. Hoe dieper de ontsteking zit hoe meer kans op een litteken. Hoe langer de acne onbehandeld blijft hoe groter de kans op diepe ontstekingen. Acne littekens kunnen ook ontstaan bij verkeerd drukken en krabben waardoor de huid onnodig beschadigd.

Rest verschijnselen bij acne

De restverschijnselen na een periode van actieve acne kunnen we in 3 groepen verdelen:

 • Rode vlekken
  Nadat de ontstekingen zijn verdwenen blijven gedurende 3 tot 9 maanden rode vlekjes zichtbaar op de plekken waar de ontstekingen hebben gezeten. Als deze vlekjes geheel vlak zijn dan is er meestal geen sprake van littekenvorming. De rode plekken trekken restloos weg.

 • Donkere vlekken
  Zoals bij elke ontsteking van de huid die aan zonlicht wordt blootgesteld, kan een donkere verkleuring ontstaan op de plaats van de uitgebluste ontsteking. Bij donkerder huidtypen en blootstelling aan zonlicht is het risico op deze hyperpigmentatie het grootst. Deze pigmentatie trekt vaak ook weer weg. Dit kan wel tot 3 jaar duren, met verschillende technieken kan dit versneld worden.

 • Littekens
  Verschillende soorten littekens die hieronder worden besproken.

Soorten rest acne-littekens

Rest-acne littekens zijn weer in 2 groepen te verdelen. Littekens met weefselverlies (Icepick littekens) en littekens met weefseltoename (‘wild vlees’ littekens).

Littekens met weefsel verlies

 • Atrofische littekens
  Bij deze littekens lijkt er sprake te zijn van kleine stukjes sterk verdunde, kwetsbare huid die bij samenknijpen kan rimpelen als sigarettenpapier. Uiteindelijk meestal wit van kleur. Komt voor in het gelaat en op de romp.

 • Boxcar littekens
  Ronde en ovale ingezonken littekens met een duidelijke rans, ze kunnen oppervlakkig maar ook diep zijn.

 • Glooiende littekens
  Bij deze vorm is er geen sprake van scherp uitgeponste littekens maar van soepel aanvoelende huid met kleine glooiende verzakkingen zonder scherpe begrenzing naar de normale huid. Vooral op de wangen en de slapen.

 • Ice-pick scars
  Deze zijn klein en hebben een ‘steile’ wand en worden zo genoemd omdat ze smal en diep zijn alsof ze door een ijspriem zijn uitgeboord. Meestal betreft het hier diepe littekens op de wangen.

Littekens met weefsel toename

 • Hypertrofische littekens
  Op de plaats waar de acne-ontsteking heeft gezeten wordt een grote hoeveelheid littekenweefsel aangemaakt die als een vast aanvoelende knobbel in-en op de huid ligt. Deze littekens kunnen vrij groot worden. Ze kunnen, indien ze vlak bij elkaar zitten, zelfs samenvloeien. Voorkeurslokatie: de borst, rug en het achterhoofd.

 • Keloïd
  Deze lijken sterk op hypertrofische littekens maar dit soort littekens breidt zich buiten het oorspronkelijke ontstekingsgebied uit. Deze littekens dienen door de dermatoloog behandeld te worden.

Behandeling van rest acne-littekens

Wij beschikken over verschillende apparatuur en/of behandelingen om littekens minder zichtbaar te krijgen. De keuze is sterk afhankelijk van het type litteken en van het huidtype. De mogelijkheden worden tijdens een intake gesprek met u besproken. Het is belangrijk om u te realiseren dat littekens nooit kunnen verdwijnen en dat alle behandelingen erop gericht zijn de littekens minder zichtbaar te maken.

 • MedArt FRx610 Fractional CO2 laser
 • Energist UltraPlus VPL
 • DermicaPen (Micro-Needling Therapie)
 • Zapper (coagulatie)
 • Microdermabrasie
 • Peelings