Onze veelgestelde vragen

Algemeen

Worden Huidtherapeutische behandeling vergoed?

Bepaalde behandelingen worden vanuit de aanvullende verzekering vergoed. En enkele vanuit de basisverzekering. Het hangt af van de behandeling, van de verzekering en uw aanvullende verzekering. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen of u iets vergoed krijgt en hoeveel.

Kan ik zonder verwijzing van een arts bij een huidtherapeut terecht?

U kunt te allen tijde terecht bij een huidtherapeut zonder verwijzing, maar indien u voor vergoeding in aanmerking wilt komen en het in uw pakket beschreven staat is een verwijzing meestal noodzakelijk.

Hoe weet ik of iemand een erkend huidtherapeut is?

Een erkende huidtherapeut is lid van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH). Erkende huidtherapeuten vindt u op www.huidtherapie.nl. Onder 'ledenlijst' kunt u lezen welke huidtherapeuten lid zijn van de NVH.

Is Van Schuppen huid, laser & Oedeemtherapie KP geregistreerd en lid van de Nederlandse vereniging van Huidtherapeuten?

Uw paramedicus (Van Schuppen huid, laser & Oedeemtherapie) is KP geregistreerd en lid van de Nederlandse vereniging van Huidtherapeuten.

www.kwaliteitsregisterparamedici.nl en www.huidtherapie.nl

Wat is het verschil tussen een huidtherapeut en een schoonheidsspecialist?

Een huidtherapeut behandelt de zieke en/of beschadigde huid, is een paramedicus en valt onder de Wet BIG (beroepen in de gezondheidszorg). Behandelingen die door de huidtherapeut uitgevoerd worden kunnen in aanmerking komen voor vergoeding. Een schoonheidsspecialist verzorgt en verfraait de 'gezonde huid'.

Hoe kan ik een afspraak maken, verzetten of annuleren?

U kunt elke werkdag tussen 8.00 en 12.00 een afspraak maken via 0515-411475. Na 12.00 uur krijgt u een antwoordapparaat, u kunt hier uw bericht achterlaten. Het antwoordapparaat wordt dagelijks afgeluisterd.

Een intakegesprek is kosteloos en geheel vrijblijvend. Annuleren van een afspraak graag 48 uur van te voren, dit kan telefonisch via het secretariaat of op de voicemail. Anders zijn wij genoodzaakt om de gereserveerde tijd in rekening te brengen.

Hoe vind ik een huidtherapeut bij mij in de buurt?

U gaat naar de website van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), www.huidtherapie.nl en klikt op ledenlijst om een huidtherapeut bij u in de buurt te vinden. Op deze site kunt u per provincie zoeken naar een huidtherapeut.

Hoe weet ik welke behandelingen ik vergoed krijg?

De vergoedingen voor behandelingen door een huidtherapeut verschillen sterk. Ze zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de behandeling die u ondergaat en de verzekering die u heeft. Voor bepaalde behandelingen moet u aanvullend verzekerd zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen. Uw verzekeraar kan u precies vertellen op welke vergoeding u recht heeft of u kunt dit nalezen in uw polis.

Bekijk hier een voorbeeld betreffende de vergoedingen van de regionale Zorgverzekeraar de Friesland 2015.

Overbeharing

Voor wie is een licht/laser-behandeling geschikt?

Voor vrouwen en mannen die hun overbeharing als storend ervaren. Gezicht, benen, borst, rug, oksels, bikinilijn, uitdunnen van de baard, in principe is elk gebied mogelijk. Belangrijk is dat de huid niet donkerder is dan de kleur van het haar of door de zon gebruind is, de haren mogen niet te dun (licht dons), grijs of blond zijn. De energie die vrij komt, zoekt namelijk het pigment in de haar. Bij licht of donshaar is geen pigment aanwezig en bij een gepigmenteerde of een door de zon verkleurde huid neemt de huid te veel van de energie op.

Is een licht/laser- behandeling pijnlijk?

Echt pijnlijk is het voor de meeste mensen niet, er is een licht tintelend, wat prikkelend gevoel, maar voor de meeste mensen is dit niet storend. Het voelt aan alsof er een elastiekje tegen de huid geketst wordt. Echter, sommige delen van het lichaam zijn nu eenmaal iets gevoeliger dan andere delen. Na afloop van de behandeling kan een lichte roodheid ontstaan die binnen 12 uur na de behandeling verdwijnt.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Voor een optimaal resultaat moet het haar in de groeifase met het flitslicht worden behandeld. De gemiddelde tijdsduur van een lichtbehandeling is 5 tot 8 behandelingssessies, met een tussentijd van circa 5-8 weken. Sommige personen zijn, in verband met hun huidtype of haarkleur, minder of niet geschikt voor een lichtbehandeling.

Acne

Wat kan ik zelf doen als ik last heb van acne?

 • De huid voorzichtig wassen met lauw water en na het baden droogdeppen met een schone handdoek. Het best is wassen met een waszeep met een zuurgraad (pH-waarde) die niet hoger is dan 5;
 • Peelen, 1 x per week of nog beter een exfoliant crème gebruiken.
 • Kiezen voor producten op waterbasis als u make-up of zonnebrandmiddelen wilt gebruiken;
 • Strakke en synthetische kleding (direct op de huid) vermijden;
 • Elke dag schone bovenkleding, washand, handdoek, kussensloop en nachtkleding gebruiken;
 • Gezond eten en leven. Goede voeding draagt bij aan een gezonde huid. Een acnedieet bestaat niet. Maar als u merkt dat u door een bepaald product meer puistjes krijgt, kunt u dat voedingsmiddel beter vermijden;
 • Dagelijks voldoende water drinken, ca. 1,5 - 2 liter;
 • Zonnebrandcrème ter bescherming van de huid.

Wat kan ik beter niet doen als ik last heb van acne?

 • Krabben en/of zelf uitknijpen van puistjes, dit kan een ontsteking veroorzaken en tot littekens leiden;
 • Stevig schoonmaken van de huid, het wassen van de huid met te warm water;
 • Het gebruik van sterk ontvettende huidverzorgingsproducten (zoals producten op basis van alcohol);
 • Het gebruik van geparfumeerde of vettige make-up en huidverzorgingsproducten zoals bodymilk of voedende crèmes. Cosmetica op waterbasis heeft de voorkeur;
 • Stoppen met een behandeling die de arts heeft voorgeschreven indien je hiermee geen snelle resultaten boekt. Omdat de behandeling van acne vaak passen en meten is, kan er enige tijd overheen gaan voordat de meest doeltreffende therapie is gevonden. En zelfs bij een doeltreffende therapie laat het resultaat meestal enkele weken op zich wachten.

Camouflage

Hoe moet ik mijn camouflagecrème aanbrengen?

Hieronder wordt stapsgewijs beschreven hoe u het beste de camouflagecrème kunt opbrengen. Tevens wordt uitgelegd hoe de camouflagecrème verwijderd moet worden. Als alles volgens het stappenplan aangebracht wordt zorgt dit voor een mooi resultaat.

Voorbereiding:

Camouflage komt het best tot haar recht op een gladde, schone huid. De huid moet goed gereinigd worden voordat de camouflage aangebracht wordt, hierdoor hecht de camouflage beter. De huid moet goed drooggemaakt worden en eventueel ingesmeerd met een hydraterende crème.

Camouflagecrème aanbrengen:

Neem de voorgeschreven camouflagecrème op een spatel. Wrijf deze uit op de spatel om de crème warmer en zo smeerbaarder te maken. Neem wat crème op een vinger en breng de crème aan, door middel van een draaibeweging met lichte druk. Werk van binnen naar buiten toe. Als het stuk voldoende bedekt is, randen goed uitwerken en vervagen met een sponsje. Breng liever 3x een dun laagje crème aan dan in 1x een dikke laag, dit smeert niet goed uit en er blijft een te dikke plak op de huid liggen.

Fixeren:

Maak van het non-woven gaasje een zakje of envelop, hierin schep de poeder. Rustig deppen op de huid, zoveel dat de camouflage niet meer zichtbaar is, ca. 3 minuten laten intrekken. Daarna het overige poeder verwijderen met een iets vochtig gemaakt watje door middel van lichte drukbewegingen, niet wrijven! Hierna kan er eventueel fixatiespray overheen aangebracht worden.

Verwijderen van de camouflage/reiniging:

Haal de voorgeschreven reinigingscrème uit de pot met de spatel. Daarna op de huid aanbrengen door middel van een draaibeweging, de camouflage lost op. Verwijderen met tissues. Eventueel nog een reinigende lotion gebruiken of wassen met water en zuurreagerende zeep.