Oedeemtherapie

Manuele lymfdrainage

Met manuele lymfdrainage, oedeemgrepen en fibrosengrepen, ambulante compressietherapie (=bandageren) en/of lymftaping wordt het overtollige vocht afgevoerd. Daarnaast kan nog gebruik gemaakt worden van een drukgolfapparaat of te wel lymphapress.

In de meeste gevallen wordt door ons vervolgens een therapeutische elastische kous aangemeten die het behaalde resultaat behoud. Daarnaast wordt ook bindweefselmassage ingezet wanneer vrouwen na bijvoorbeeld borstkanker klachten hebben met een pijnlijk(e) ‘band’gevoel in de oksel of de bovenarm. Een pijnlijke behandeling maar met een snel resultaat.

Fasciatherapie

Sinds enkele jaren wordt er in de praktijk behandeld met een revolutionaire methode. Fasciale therapie is een manier om via de fascia in en om de spieren en onder de huid pijnklachten en bewegingsklachten te behandelen. Fascia staat voor bindweefsel en dit weefsel zorgt voor stevigheid en het herbergt een belangrijk onderdeel van het lymfstelsel maar ook zenuwen. Bij deze therapie bemerkt u meteen resultaat tijdens de behandeling en zorgt het voor een langdurige verbetering van klachten.

Mechanische drainage

Deze vorm van drainage gebeurd met de zogenoemde lymphapress. Het bestaat uit een luchtpomp en een grote mouw die over bijvoorbeeld het been wordt geplaatst met een twaalftal kamers, die vanaf de tenen worden opgeblazen. Deze druk is via het apparaat te regelen. Via dit pompmechanisme wordt het vocht naar boven verplaatst, waardoor het gemakkelijk de weg naar de overgang van het lymfstelsel naar het vaatstelsel kan vinden en waardoor het overtollige vocht vervolgens via de nieren wordt afgevoerd.

Bandageren

Compressietherapie, of te wel het bandageren van bijvoorbeeld een arm, gebeurd met verschillende verbandmiddelen. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van korte rekverbanden met daaronder een beschermlaag van watten of Coban een tweecomponenten bandagemateriaal wat meer bewegingsvrijheid geeft.

Compressietherapie wordt gebruikt als ondersteuning van de manuele lymfdrainage om zodoende het overtollige vocht zo snel mogelijk af te voeren. Wanneer, na meting, geen verdere afname meer plaatsvindt, wordt een therapeutische kous aangemeten om het behaalde resultaat te behouden. Daarnaast wordt het ook ingezet bij veneus oedeem. Vaak zijn slechts twee behandelingen nodig om het overtollige vocht uit de benen te halen, waarna de kous kan worden aangemeten.

Lymftaping

Lymftaping is een speciale tape die in Japan is ontwikkeld. Normale tape is strak, deze tape heeft de elasticiteit van bindweefsel en wordt op een speciale manier op de huid gezet waardoor lymfafvloed wordt bevorderd en de fascia geherstructureerd wordt. Daarnaast maakt het hardere structuren, zoals littekenweefsel en fibrose (verhardingen in het lymfoedeem of na bestraling) zachter.

Wetenschappelijk is de werking helaas nog niet bewezen, maar dat het voor bepaalde problematiek werkt is inmiddels wel gebleken. Naar onze mening zal het echter niet de therapeutische kous kunnen vervangen.

Endermologie

Voor deze behandeling maken we gebruik van de CelluM6 van LPG Benelux.
Met behulp van een aantal cilinders wordt de huid en het onderliggende weefsel opgetild en afgerold. Dit bevordert de doorbloeding, stimuleert de afvloed van lymfe en zorgt dat de verschillende lagen in de huid weer los van elkaar kunnen ‘glijden’ waardoor deze bindweefsellagen hun juiste functie weer kunnen uitoefenen. U merkt dat de huid gladder, soepeler en steviger wordt.

Endermologie wordt ook ingezet bij cellulite (vastzittende vetophopingen), lipoedeem, bestraalde huid, en littekens van bijvoorbeeld brandwonden of chirurgie en na behandelingen zoals liposculptuur of liposuctie.