Licht- en laser ontharen

Indien u last heeft van ongewenste haargroei, waar dan ook, kunt u bij ons terecht voor een behandeling met licht en/of laserapparatuur. Voorwaarde is wel dat de haren voldoende pigment bevatten. Tevens worden er combinatie behandelingen gegeven waarbij eerst de blonde, rode en/of grijze haren met elektrische ontharing worden verwijderd, de donkere haren vervolgens worden geschoren en daarna met licht/laser worden behandeld.

Wat houdt ontharing met licht/lasertherapie in?

De laser of de flitslamp produceert licht met een hoge energie hetgeen geabsorbeerd wordt door het pigment in de haren en het haarzakje. Het licht wordt daar omgezet in warmte waardoor de haar wordt verhit en het haarzakje wordt vernietigd. Doordat alleen het pigment in de haar wordt verhit blijft het omliggende weefsel keurig in tact. Alleen de haren in de anagene groeifase reageren optimaal op de behandeling. Dat komt
omdat ze helemaal onderin het haarzakje zitten. Daar haren in verschillende groeifases ontwikkelen zijn meerdere behandelingen nodig.

Verwijzing

U kunt zowel met als zonder verwijzing van uw (huis)arts bij de huidtherpeut terecht voor ongewenste haargroei. Indien u zonder verwijzing komt zal de huidtherapeut een zogenaamde screening uitvoeren om te bepalen of consultatie met een (huis)arts gewenst is alvorens u laser/lichttherapie kan ondergaan. In de meeste gevallen wordt de behandeling van ongewenste haargroei vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Kijkt u daarvoor in uw eigen polisvoorwaarden. Voor De Friesland Zorgverzekering geldt dat een huidtherapeut zowel elektrisch mag ontharen als laser/lichttherapie geeft. Een schoonheidsspecialist mag alléén elektrisch ontharen indien ze daarvoor een extra opleiding heeft gedaan maar mag GEEN behandelingen uitvoeren met licht of laserapparatuur.

Voor de behandeling

Voor de behandeling vindt een vrijblijvend intake gesprek plaats waarbij een behandelplan wordt opgesteld om de ongewenste haargroei te behandelen. Tevens wordt er met de VisioFace een begin foto gemaakt om het behaalde resultaat achteraf te kunnen vergelijken indien de ongewenste haren zich in het gelaat bevinden. De huid mag voor de behandeling niet gebruind zijn en dient dus 4 weken niet onbeschermd (SPF30) bloot te zijn gesteld aan zonlicht. Er vind tijdens de intake ook een proefbehandeling plaats om complicaties uit te sluiten.

De behandeling met de Energist VPL Ultra Plus

Tijdens de behandeling draagt een ieder een speciale bril in verband met het licht uit het apparaat. Het te behandelen gebied wordt ingesmeerd met een koelende gel waarna de behandelkop erop wordt geplaatst. Op het moment dat de flits wordt gegeven ziet u, ondanks uw bril en de gesloten ogen, een fel rood licht. Dit kan totaal geen kwaad. U voelt warmte op de huid en soms een lichte tot matige tinteling. Naderhand brengt de huidtherapeut een zonnebrandcrème SPF30 aan die u voor 2,5 uur beschermd en waarna u zelf de 14 dagen erna de huid minimaal 3x per dag moet beschermen.

De behandeling met de LightSheer Diode laser van Lumenis

Bij de diodelasers wordt de huid tijdens de behandeling optimaal beschermd. Op de huid wordt namelijk een gekoeld glazen plaatje geplaatst, de huid wordt hierdoor gekoeld tot 12-15° Celsius. Vervolgens gaat tijdens een puls de laserbundel in een fractie van een seconde via het koelplaatje naar de hieronder gelegen haarzakjes. Iedereen in de behandelruimte draagt een speciale bril maar dit laser licht is niet te zien.

Na de behandeling

De anagene haar valt 5 tot 20 dagen na de behandeling uit. Per behandeling kunnen honderden haarzakjes in korte tijd bereikt worden. De follikel wordt door het lichaam als een kleine ontsteking beschouwd en door het lymfsysteem opgeruimd. Na ongeveer zes weken zal de ruimte van de follikel opgevuld zijn met collageen.

Is het resultaat blijvend?

Of het resultaat permanent is, is afhankelijk van feit of de follikel efficiënt vernietigd wordt en er niet teveel stimulans is tot het vormen van nieuwe haarcellen zoals bij de aandoening PCOS, medicijn gebruik, ect. Alle geschikte, gepigmenteerde haren in het gebied worden in principe vernietigd en door het lichaam de eerste weken na de behandeling naar buiten gewerkt. Alleen de haren die vast in de follikel zitten (anagene haren) zullen de hitte op de juiste manier kunnen afgeven aan de follikel, waardoor de voedingsbodem voor nieuwe haargroei wordt vernietigd. Worden er bepaalde medicijnen gebruikt of is er een onderliggend ziekteproces gaande, dan kan het behandeltraject anders verlopen. Tijdens de intake wordt u verder uitgelegd wat u kunt verwachten.

Duur van de behandeling

De duur van de laserbehandeling is afhankelijk van het behandelgebied. Deze varieert van 30-60 minuten. Afhankelijk van fase van de haren waarin rekening moet worden gehouden Voor een goed resultaat zijn 5-7 tot max 10 behandelingen nodig. Zijn er mHet pigment (melanine) is heel belangrijk voor een goed resultaat. In blonde, grijze, witte en rode haren zit nauwelijks tot geen pigment en dus kunnen deze haren de warmte niet in de huid geleiden. Laser werkt in dit geval minder goed tot helemaal niet.