Aanmeten Elastische kous

Therapeutische elastische kousen worden aangemeten bij spataderen, na een doorgemaakte trombose, bij verschillende oedemen en bij zwangere vrouwen. De kousen dienen alleen overdag gedragen te worden ten einde het oedeemvorming tegen te gaan. De meeste patiënten zien in het begin behoorlijk op tegen het dragen van de kous, maar ervaren tijdens het dragen dat de kous aangenaam en ondersteunend aanvoelt.Het is een fabel dat dit de huid “lui” zou maken. Een nek brace wordt gebruikt om spieren tijdelijk te ondersteunen. Gebruik je deze te lang dán worden inderdaad de spieren “lui” maar dit geldt niet voor druk op de huid. Sterker nog, de therapeutische elastische kous versterkt de pompende werking van de spieren juist waardoor overtollig oedeem versneld wordt afgevoerd.

Wat houdt compressietherapie in?

Door het gebruik van aangemeten therapeutische elastische kousen wordt de werking van het lymf- en vaatsysteem ondersteund.

Verwijzing

Indien u voor vergoeding vanuit de basisverzekering in aanmerking wilt komen heeft u een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

Behandeling

Bij het eerste consult wordt gekeken of een therapeutische elastische kous nodig is en vervolgens welke therapeutische kous. De kousen zijn er in confectie en in maatwerk en hebben verschillende kleuren. Afhankelijk van de metingen wordt voor confectie of maatwerk gekozen. De kousen worden vervolgens via Dantuma in Leeuwarden in Duitsland bij verschillende leveranciers besteld.

Therapeutische kousen bij oedemen

De kousen worden pas aangemeten, nadat zoveel mogelijk vocht/lymfe uit het been of de arm is verwijderd. Dit gebeurd door manuele lymfdrainage, bandageren en/of mechanische drainage met behulp van een lymfpress.

Na het aanmeten van therapeutische elastische kousen

Het doel van een therapeutische kous is het vasthouden van het behaalde resultaat. De afname qua omvang van arm of been moet behouden blijven. Met behulp van zelfmanagement kunt u dit zelf in de gaten houden.

Duur van de behandeling

Indien er vocht/lymfe aanwezig is moet dit eerst zoveel mogelijk zijn afgenomen door bovengenoemde behandelmethodes. Meestal betreft dit een proces van 2-3 weken daarna wordt in gemiddeld 30 minuten een therapeutische elastische kous aangemeten.