Couperose behandeling met licht/laser

Rode wangen, in medische termen ‘couperose’ genoemd, is een veel voorkomend huidprobleem. De verwijde vaatjes worden ook wel teleangiëctastieën genoemd en kunnen variëren van lichtrood tot donkerpaars. Wanneer deze in grote getallen voorkomt dan spreekt men over couperose.

couperose-voor couperose-na

Wat houdt een couperose behandeling met licht/lasertherapie in?

De laser of de flitslamp produceert licht met een hoge energie hetgeen geabsorbeerd wordt door het hemoglobine in het vaatje. Het licht wordt daar omgezet in warmte waardoor de vaatwand wordt verhit en de wand als het ware aan elkaar kleeft. Doordat alleen het hemoglobine in het vaatje wordt verhit blijft het omliggende weefsel keurig in tact.

Verwijzing

U junt zowel met als zonder verwijzing van uw (huis)arts bij de huidtherpeut terecht voor couperose. Indien u zonder verwijzing komt zal de huidtherapeut een zogenaamde screening uitvoeren om te bepalen of consultatie met een (huis)arts gewenst is alvorens u laser/lichttherapie kan ondergaan. In sommige gevallen wordt de behandeling vanuit de aanvullende vergoed. Kijkt u daarvoor in uw eigen polisvoorwaarden.

Voor de behandeling

Voor de behandeling vindt een vrijblijvend intake gesprek plaats waarbij een behandelplan wordt opgesteld om de couperose te behandelen. Tevens wordt er met de VisioFace een begin foto gemaakt om het behaalde resultaat achteraf te kunnen vergelijken.

De huid mag voor de behandeling niet gebruind zijn en dient dus 2-4 weken niet onbeschermd (SPF30) bloot te zijn gesteld aan zonlicht. In sommige gevallen vind tijdens de intake eerst een proefbehandeling plaats om complicaties uit te sluiten. Tevens mag er 6 weken voor de behandeling geen bruiningscrème of zonnebank worden gebruikt.

De behandeling met de Energist VPL Ultra Plus

Tijdens de behandeling draagt een ieder een speciale bril in verband met het licht uit het apparaat. Het te behandelen gebied wordt ingesmeerd met een koelende gel waarna de behandelkop erop wordt geplaatst. Op het moment dat de flits wordt gegeven ziet u, ondanks uw bril en de gesloten ogen, een fel rood licht. Dit kan totaal geen kwaad. U voelt warmte op de huid en soms een lichte tot matige tinteling. Naderhand brengt de huidtherapeut een zonnebrandcrème SPF30 aan die u voor 2,5 uur beschermd en waarna u zelf de 14 dagen erna de huid minimaal 3x per dag moet beschermen.

De behandeling met de ASAH MedArt Diodelaser 435

Bij de diodelasers wordt de huid tijdens de behandeling optimaal beschermd. Op de huid wordt namelijk een gekoeld glazen plaatje geplaatst, de huid wordt hierdoor gekoeld tot 12-15° Celsius. Vervolgens gaat tijdens een puls de laserbundel in een fractie van een seconde via het koelplaatje naar de hieronder gelegen haarzakjes. Iedereen in de behandelruimte draagt een speciale bril maar dit laser licht is niet te zien.

Na de behandeling

Na de behandeling kan het zijn dat het vaatje meteen verdwenen is, de vaatafwijking überhaupt niet minder zichtbaar is geworden of zelfs grijs/blauw is verkleurd. De huid eromheen kan rood en iets gezwollen zijn ten gevolge van de warmte. Er kunnen kleine korstjes ontstaan die vanzelf na enkele weken weer genezen. Vooral rustig laten zitten!

Is het resultaat blijvend?

Couperose is een afwijking in het bindweefsel van de vaatwand. Het is dus een symptomatische behandeling. Zeer zeker een behandeling die de moeite waard is en die prachtige resultaten geeft.

Duur van de behandeling

De duur van de laserbehandeling is afhankelijk van het behandelgebied. Deze varieert van 20-30 minuten. Voor een goed resultaat zijn 2 tot soms 5 behandelingen nodig.