Actinische keratose

Huidaandoeningen

Actinische keratose

Wanneer u last heeft van actinische keratose zitten er ruwe plekjes op uw huid. Soms is het er één, maar vaak zijn het meerdere plekjes tegelijk. Met name op de huid die veel aan zonlicht wordt blootgesteld, kan actinische keratose ontstaan.
De actinische keratose plekjes zijn grillig van vorm met onregelmatige randen. Ze hebben allerlei vormen of kleuren. Zo kunnen ze bruin zijn, huidkleurig of roze. Vaak ziet u ook schilfertjes of korstjes op de actinische keratose plekjes. Meestal voelt u er niks van, maar in een enkel geval kan deze huidaandoening jeuk veroorzaken. De actinische keratose op zich is goedaardig. Maar er is een kleine kans dat deze huidafwijking langzaamaan verandert in plaveiselcelkanker. Dat is een vorm van huidkanker en dat is wel kwaadaardig.
Een actinische keratose vlekje kan uit zichzelf verdwijnen. Maar vaak komt het plekje toch wel weer terug.

Oorzaak actinische keratose

Actinische keratose ontstaat na jarenlange blootstelling aan zonlicht. Daarom zitten de plekjes ook op plaatsen waar de huid meestal onbedekt is geweest. Voornamelijk in het gezicht of op de kale hoofdhuid. En op de handen en onderarmen. De bovenste laag van de huid, de hoornlaag, wordt niet meer goed opgebouwd. Met deze ruwe plekjes op de huid tot gevolg.
Ook langdurig gebruik van medicijnen die het afweersysteem onderdrukken, kan het risico op actinische keratose verhogen.
De huidaandoening komt met name voor bij ouderen. Van iedereen boven de 50, krijgt zo’n 1 op de 3 personen vroeg of laat te maken met actinische keratose.

Wat u zelf kunt doen om actinische keratose te voorkomen

  • Beperk de hoeveelheid tijd dat u met uw huid in de zon komt
  • Bescherm uw huid goed tegen de zon met een zonnebrandcrème met minimaal factor 30.